Cukiernictwo – pasja i praca dla każdego

 

Cukiernia to nie tylko miejsce, gdzie kupuje się drożdżówki, babeczki, ciasta i ciasteczka. Obecnie wiele takich miejsc stylizuje się na kawiarnie z niezapomnianym wystrojem. Jednak należy pamiętać, że jest to przede wszystkim fabryka, w której wytwarzane są te pyszne wypieki.

Jakich maszyn używa się do produkcji ciastek?

maszyny cukiernicze do ciastekAby cieszyć się renomą nie wystarczy zatrudnić cukierników z wyobraźnią i pasją. Należy używać też profesjonalnego sprzętu, jakim są maszyny cukiernicze do ciastek. Wyróżnia się kilka popularnych rodzajów, takich jak głowice formujące, kombajny czy wytłaczarko-nadziewarki. Te pierwsze cechują się możliwością pracy z różnymi konsystencjami ciasta, wytwarzają rozmaite wzory i kształty ciastek. Najczęściej wykorzystywane są do mas piernikowych i kruchych. Kombajny i wytłaczarki sprawdzą się do produkcji arletek, ciastek maślanych i suchych domowych lub nadziewanych np. marmoladą. Do produkcji drożdżówek lub babeczek trzeba wykorzystać piece piekarnicze. Zaś narzędzia do drobnych wypieków, takich jak croissanty wykorzystują liniową konstrukcję. Cechami tej maszyny jest to, że działa automatycznie, dopasowuje grubość ciasta, samo rozwałkowuje oraz tnie bez użycia noża. Wybór odpowiedniego narzędzia zależy od rodzajów ciastek, jakie będą aktualnie tworzone. Producenci oferują przeróżne rozwiązania, by zaspokoić popyt na każdy wyrób. Maszyny dzielimy na te do formowania, wypieku i dekorowania ciastek.

Żadna firma przetwórcza nie obejdzie się bez profesjonalnego sprzętu najwyższej jakości. Nawet małe, rodzinne cukiernie wymagają dobrych narzędzi, by produkować znakomite wypieki. Co prawda wyobraźni i ręcznej pracy nie zastąpi nawet najbardziej funkcjonalna maszyna, lecz może wspomóc wydajność i wzbogacić ofertę.