Smak domowego jogurtu

 

Najlepsza jest żywność nieprzetworzona, w której jest brak środków chemicznych, konserwantów i sztucznych barwników. Ciężko taką znaleźć, bo jeżeli nie zawierają składników chemicznych, to posiadają dużo cukru, lub soli.

Czy można gdzieś kupić naturalne jogurty?

jogurt domowyJeżeli zależy nam na zdrowej, ekologicznej żywności, to musimy się liczyć z wyższymi kosztami żywności. Naturalne produkty są zdecydowanie droższe. Na szczęście niektóre produkty możemy sami wyprodukować, lub wyhodować w warunkach domowych. Może to być jogurt domowy, podstawowe warzywa rosnące w ziemi, lub zioła. Jeżeli lubimy nabiał i chcemy spożywać mniej cukrów w swojej diecie, to świetnym pomysłem jest samodzielne wykonywanie jogurtów, a nawet kefirów w domu. Najlepszy jogurt wychodzi z pełnowartościowego, tłustego mleka posiadającego minimum trzy i dwie dziesiąte tłuszczu. Takie mleko pozwoli uzyskać wyjątkowo gęsty i kremowy produkt. Do mleka będą nam jeszcze potrzebne specjalne kultury bakterii, które kupimy w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Mają one postać sproszkowaną i szczelnie zamknięte w jednorazowych saszetkach, albo plastikowych pojemnikach. Po zakupie należy je przechowywać w lodówce, lub w zamrażalniku. Przystępując do produkcji jogurtu, należy zmieszać ze sobą mleko i bakterie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce, w którym panuje stała temperatura na poziomie około czterdziestu stopni Celsjusza. Po około ośmiu godzinach mamy gotowy produkt w formie jogurtu. Trzymając go dłużej w takich warunkach, otrzymamy kefir.

Tylko w sklepach z ekologiczną żywnością dostaniemy naturalny jogurt, który będzie wolny od sztucznych dodatków. Jednak będzie on znacznie droższy niż zwykłe sklepowe, dlatego najlepiej jest go samodzielnie wykonać w domu bez zbędnych dodatków.