Szafy chłodnicze w zastosowaniu

Odpowiednie przechowywanie żywności ma kluczowe znaczenie dla jej trwałości. Najlepiej o tym wiedzą handlowcy i restauratorzy, którzy na co dzień mają kontakt ze świeżą żywnością. Najważniejsze są produkty, które muszą być przechowywane w chłodni.

Jak wyglądają szafy chłodnicze?

szafa chłodniczaNajtrudniejszym okresem dla firm zajmujących się sprzedażą świeżych produktów, jest lato, gdyż wysoka temperatura znacznie przyśpiesza ich psucie. Świeże owoce, warzywa, mięso, czy soki na bieżąco wykonywane, muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych. Szafa chłodnicza ma zastosowanie w sklepach spożywczych, restauracjach, barach, czy nawet cukierniach. Istnieje ich wiele typów, ale najważniejsze są dwa modele. Jeden z pojedynczymi przeszklonymi drzwiami, a drugi wyglądający ja dwudrzwiowa lodówka. W środku szafy znajdują się stalowe, albo metalowe półki, na których można ustawiać przeróżne produkty. Szafy chłodnicze z przeszklonymi drzwiami są wykorzystywane jako miejsce do przechowywania butelek z wodą i napojami wymagającymi niskiej temperatury w sklepach spożywczych. Natomiast zabudowane szafy chłodnicze są stosowane najczęściej w kuchniach restauracji gdzie służą jako magazyn świeżych produktów. Możemy je dowolnie ustawić na odpowiadającą nam temperaturę, gdyż posiada zamontowany regulator. W środku jest specjalny wiatraczek, który równomiernie rozprowadza zimno po całej szafie. Mają one wymiar około dwa metry wysokości na siedemdziesiąt, lub sto centymetrów szerokości w wersji z pojedynczymi drzwiami.

Szafy chłodnicze są dość drogim sprzętem, więc ich zakup trzeba dokładnie przemyśleć. Niektóre firmy produkujące napoje, lub artykuły spożywcze umożliwiają wynajęcie, lub wydzierżawienie takiej szafy z firmowym logo, w której będziemy przechowywali ich produkty.